Minerale esentiale pentru organism

Mineralele si oligoelementele sunt esentiale pentru un organism sanatos. Cu o alimentatie sanatoasa si echilibrata le putem avea din legume, fructe si carne, daca bineinteles acestea sunt de provenienta optima si nu sufera prea multe modificari. Prin preparare termica de exemplu, foarte multe alimente isi pierd majoritatea continutului bogat in vitamine, minerale si oligoelementele.

Toate sunt importante in organism, dar urmatoarele 10 macroelemente sunt esentiale pentru un organism sanatos, iar celelalte microelemente nu sunt de neglijat.

Calciu se gaseste in oase si dinti si este de neinlocuit in procesul de coagulare a sangelui, in functionarea sistemului nervos si in sanatatea sistemului osos. Se asimileaza cel mai bine asociat cu vitamina D, dar este favorizat si de prezenta fosforului, magneziului, fluorului. Vitamina D poate fi sintetizata si de organismul nostru, prin expunerea la soare. Se recomanda cure de bai de soare de 30-40 minute, dimineata pana la ora 12, sau plimbari prin natura. Astfel organismul nostru, daca primeste si alimentatie corespunzatoare, se intareste. Prea putin calciu in organism duce la aparitia riscului de fracture osoasa, carii dentare, insomnii, oboseala cronica si stari de iritabilitate si nervozitate. Inafara de lapte si produse lactate, gasim calciu si in migdale, nuci, seminte de susan, produse din soia,fasole, varza creata, spanac si broccoli.

Cromul ajuta la scaderea tensiunii arteriale, are importanta in procesul de crestere si previne diabetul. Il gaim in ficatul, germeni de grau si drojdie de bere.

Cuprul este indispensabil in procesele celulare si in formarea oaselor, ajuta la formarea globulelor rosii, asigura functionarea normala a inimii, intervine in procesul de crestere si impreuna cu vitamina C stimuleaza formarea de anticorpi in organism. Il gasim in ficat, legume verzi, ciuperci, nuci si seminte.

Fierul previne anemia, fiind indispensabil in transportul oxigenului in organism si in respiratia celulara. Lipsa fierului in organism duce la anemie, palpitatii, oboseala iar excesul poate duce la intoxicatii. Ficatul de porc, de pui si de vita contine mult fier. Grepfruitul, rosiile si ardeii ajuta in absorbtia fierului in organism.

Fosforul controleaza echilibrul calciului, luand parte la formarea oaselui si dintilor.Produce energie nervoasa si regleaza bataile neregulate ale inimii. Lipsa fosforului din organism duce la scaderi in greutate, anorexie, oboseala fizica si psihica, palpitatii, stari de iritabilitate si nervozitate. Il gasim in produse lactate, carnea de pui si peste, oua, nuci, cereale, fructe uscate.

Iodul contribuie in principal la functionarea glandei tiroide, lipsa lui din organism duce la formarea gusei. Pentru cine mai tine minte, primeam pastilute de iod in scoala primara, iar acum deficitul de iod din organism este acoperit prin consumul de sare de bucatarie iodata.

Magneziul este tonic general, echilibreaza psihicul, si mentine calciul in sange. Contribuie la formarea oaselor si dintilor, este esential in sistemul cardio vascular, apara organismul de infectii, previne imbatranirea prematura, este adjuvant in stari de oboseala cronica si stres. Lipsa magneziului in organism se manifesta prin tremurat, senzatie de sufocare, amorteala, palpitatii, strari depresive, iritabilitate, nervozitate, stari de teama si panica, transpiratii si dureri de cap. Il gasim in cereale integrale, nuci, smochine, migdale, alune, banana, miere de albine poliflora.

Potasiul este tonic cardiac, contribuie la eliminarea reziduurilor organice si asigura echilibrului apei in organism. Excesul de potasiu este eliminat prin rinichi iar carenta duce la slabirea inimii, palpitatii si tahicardie, oboseala musculara, afectiuni pulmonare si imbatranire prematura. Il gasim in banana, produse din soia, caise, salata verde si mazare.

Seleniul este un antioxidant care protejeaza globulele rosii si contribuie la sanatatea sistemului cardio vascular, atenueaza starile de stress si de efert fizic intens. Il gasim in alge marine, fructe de mare, scoici, ficat de vitel mustar.

Zincul are proprietati antioxidante si contribuie la grabirea vindecarii ranilor, activeaza sistemul imunitar, stimuleaza activitatea mintala si ajuta la functionarea creierului. Carenta de zinc scade pofta de mancare si duce la anemii si la afectarea sistemului imunitar, la caderea parului si la proasta cicatrizare a ranilor. Il gasim in carne, in special in cea de porc, vaca, miel si rata.

Clorul contribuie la formarea oaselor si a dintilor, scade glicemia si nivelul colesterolului,ajuta in desfasurarea efortului fizic.Gasim clor in sarea de bucatarie, drojdie si masline.
Cobaltul, desi putin prezent in organism, este extrem de important, facand parte din compozitia vitaminei B12, care, impreuna cu fierul, reduce riscul anemiilor. Contribuie la integritatea sistemului nervos si la cresterea optima si la sanatatea sistemului cardiovascular. Cobaltul este continut de cirese, visine, mere, pere, morcovi, rosii, salata verde, sfecla rosie, varza si spanac.
Fluorul il gasim in oase si dinti. Lipsa de fluor duce in primul rand la formarea cariilor dentare. Il gasim in pestii de apa sarata, in carne de vita si in apa de la robinet.
Manganul favorizeaza functiile hepatice si pe cele renale, ajuta la fixarea vitaminelor si mineralelor, ajuta la formarea oaselor. Carenta de mangan se traduce prin anemie, dificultati de coordonare, scaderea rezistentei oaselor, dureri de cap, oboseala,nervozotate, tensiune arteriala neregulata. Il gasim in fructe si legume verzi, seminte, nuci, stafide, spanac, broccoli si cereale integrale.
Despre molibden am aflat prima data citind o cutie de suplimente alimentare.Mi-a placut denumirea si am aflat despre el ca este un oligoelement important pentru organism, pe care il gasim in legumele verzi, fasole, mazare, linte, seminte de floarea soarelui, cereale si care produce energie in corpul nostru, arde grasimile din sange si influenteaza procesul de crestere.
Nichelul stimuleaza functiile ficatului si ale pancreasului. Contin nichel caisele, cartofii, ceapa, fasolea, morcovii, orezul, rosiile, spanacul si varza. Siliciul este important in dezvoltarea sistemului osos, vascular si respirator, in cresterea imunitatii si dezintoxicarea organismului. Il gasim in praz, ridichi, urzici, usturoi.
Sodiul contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii si il gasim in principal in sarea de bucatarie dar si in spanac, sfecla, frunze de patrunjel, varza, oua, carne si ficat.
Sulful este foarte important pentru sanatatea oaselor, a dintilor, articulatiilor, apielii, parului si unghiilor. Il gasim in fructe de mare si oua fierte.