Despre uleiul din germeni de grau

Calitatea si proprietatile uleiului din germeni de grau difera in functie de tipul de grau din care este realizat, de felul si de climatul in care acesta a crescut. Pentru realizarea acestui produs se foloseste grau comun, obisnuit, graul care crestea in abundenta si la calitate maxima in Romania, si in unele parti ale tarii continua sa primeze calitatea si naturaletea culturilor. Se obtine prin presarea la rece a germenilor de grau. Se utilizeaza in cosmetica, ca atare sau in fabricarea produselor, si in alimentatie. Nu se prajeste.

Din toate tipurile de uleiuri presate la rece, cel din germeni de grau are cel mai ridicat continut de vitamina E. O lingura de ulei din germeni de grau contine peste 100% din necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult, in timp de aceeasi cantitate de ulei de masline contine 10%, si uleiul de soia 6%.

Aceasta sursa naturala de sanatate, obtinut prin presarea la rece a germenilor de grau, mai contine minerale, acizi grasi esentiali, grasimi, proteine, vitamina B, D, F, acid ferulic, un antioxidant mai puternic decat vitamina E, carotenoide si beta-caroten, adica precursorii vitaminei A si scualen.

Acidul ferulic si scualenul confera uleiului din germeni de grau proprietati cosmetice remarcabile, daca nu se face abuz si nu se utilizeaza in exces. Tocmai datorita continutului bogat prea mult ulei din germeni de grau poate cauza iritabilitatea pielii si acnee.
  • Se absoarbe rapid, catifeleaza si previne imbatranirea pielii
  • Reduce petele, mancarimea si inflamatiile de pe piele
  • Ajuta in tratarea pielii uscate, afectate de frig, vant puternic sau arsa de soare
  • Ajuta in eliminarea vergeturilor
  • Ungerea cu acest tip de ulei natural ajuta la obtinerea si pastrarea sanatatii si stralucirii parului, fiind recomandate tratamentele in special dupa expunerea la frig sau caldura excesiva, pentru parul tern, vopsit excesiv si lipsit de viata
Revitalizeaza parul uscat cu ulei de germeni de grau
  • Acest ulei are proprietati emoliente. Utilizat in tratamente capilare ajuta parul uscat, despicat la varfuri, ars cu placa, vopsit excesiv, care se electrizeaza sau se rupe usor sa isi recapete in timp stralucirea si sanatatea naturala. Se aplica cateva picaturi de ulei in palma, se freaca palmele pentru a se obtine o incalzire a produsului, dupa care se aplica pe par, efectuand si un masaj usor. Dupa 5 minute se spala cu sampon si se limpezeste.
Amelioreaza cicatricile si vergeturile cu ulei din germeni de grau
  • Datorita continutului de vitamina E si D, vitamine esentiale in sanatatea pielii, acest tip de ulei natural, poate ameliora vergeturile sau cicatricile, prin aplicare zilnica pe locul afectat, timp de 2-3 luni. Se indeparteaza celulele moarte ale pielii si se stimuleaza circulatia sangelui, utilizand sapunuri, geluri si bureti naturali de exfoliere, si se face masaj cu ulei din germeni de grau de 2 ori pe zi: dupa dus si inainte de culcare. Dupa absorbirea in piele a uleiului se recomanda masarea locurilor afectate si cu unt de shea, ale carui proprietati vor facilita hidratarea si micsorarea aspectului nedorit.
Acest ulei ajuta si pielea afectata de vant, arsuri solare, pielea aspra sau crapata, dureroasa, imbatranita iar daca suferiti de sensibilitate chimica la detergenti, calmeaza rapid “intepaturile” provocate de toxicitatea acestora
  • Exista detergenti bio hipo alergenici, pentru haine, pentru vase si pentru curatarea casei, special creati pentru persoanele cu sensibilitate chimica la toxicitatea produselor obisnuite

Consumul in scop terapeutic trebuie facut numai dupa sfatul medicului. Daca deja ati inclus uleiul din germeni de grau in alimentatie, sau luati capsule cu ulei, discutati cu medicul sau farmacistul daca anumite medicamente prescrise interfereaza cu vitamina E continuta de acest produs natural. Datorita continutului bogat, includerea uleiului de germeni de grau in alimentatie poate sa:
  • scada colesterolul
  • protejeze inima
  • mareasca energia si rezistenta organismului
  • reduca spasmele musculare
  • scada durerea din articulatii
  • contribuie la sanatatea oaselor
  • lupte impotriva radicalilor liberi
  • intareasca sistemul imunitar
Pentru combaterea sedentarismului si cresterea rezistentei fizice la adultii de peste 40 ani se recomanda zilnic exercitii de fitness de intensitate medie si includerea in dieta alimentara a 20 ml de ulei de germeni de grau. Sportivii, atletii si persoanele active la salile de antrenament si fitness, conform recomandarilor medicale individualizate: Judy Anne Driskell, professor de Nutritie si Dietetica la Universitatea din Nebraska-Lincoln, autoarea “Sports Nutrition: Fats and Proteins"

Uleiul din germeni de grau se gaseste pe piata ca atare ori sub forma de capsule de ulei. Se consuma conform recomandarilor medicale, prospectului sau indicatiilor de pe ambalaj, iar de regula:
  • adultii pot consuma zilnic, pana la 15 ml de ulei, echivalentul unei linguri, in timpul mesei
  • pentru copii se reduce gramajul, de regula 15 ml echivaleaza cu 50 kg
  • uleiul se absoarbe mai bine in organism daca este folosit ca dressing pentru salate sau paste
  • uleiul de germeni de grau nu se foloseste la prajit
     
Foto: freeimages.com
Informatiile prezentate au fost completate si prin alte surse: Wikipedia, ODS NIH