Despre terapiile complementare

Cand spunem cuvantul sanatate, ne gandim automat la o stare de bine, deoarece asta inseamna sanatatea: o stare de bine a organismului nostru. Cand in schimb spunem afectiune sau la boala, ne gandim la opusul sanatatii si inseamna reactia organismului nostru la actiunea diferitilor agenti patogeni, o alterare functionala a starii de normalitate. Organismul nostru raspunde si se adapteaza la orice modificari din jurul nostru. In unele cazuri insa, fie pentru ca suntem prea solicitati, fie pentru ca organismul nostru nu are suficiente resurse pentru a se adapta schimbarilor, se strica un echilibru si dispare starea de bine. Momentul exact si precis insa este foarte greu sau imposibil de retinut, pentru ca majoritatea afectiunilor debuteaza incet si treptat, netratarea unei afectiuni poate duce la duce la dezechilibre si mai mari in organism si ulterior aparitia altor afectiuni. De cate ori ne-a durut ceva in ultima luna? O durere de cap, o durere reumatica, fie o durere de spate...nu prea le luam in seama si de munlte ori zicem “lasa ca trece...”

Ideal ar fi sa vedem care sunt cauzele si conditiile care pot duce la instalarea unei afectiuni, ce anume din comportamentul nostru s-a modificat, deoarece afectiunea apare ca urmare a unei agresiuni din mediu inconjurator asupra organismului nostru, fie ca urmare a unor solicitari excesive ca durata sau intensitate fie prin scaderea capacitatii de adaptare a organismului.

E mai simplu sa prevenim decat sa tratam, de aceea trebuie sa ne mentinem starea de sanatate si sa prevenim, sau sa depistam in faza incipienta orice afectiune. Este adevarat ca sunt persoane care duc o viata echilibrata si totusi se imbolnavesc grav. Sau ca persoane de 70 de ani, dupa o viata de excese alcoolice si fumat, mai traiesc inca 10. Dar la fel de adevarat este ca majoritatea bolilor pot fi prevazute si prevenite. Copiii pot dezvolta infectii ale tractului respirator, boli diareice sau, datorita incapacitatii de a se apara pot suferi accidente. Tulburarile de comportament si lipsa de atentie poate duce la afectiuni nedorite in cazul scolarilor. Modificarile organismului si cele de perceptie asupra vietii care incep sa aiba loc incepand cu varsta de 13-14 ani pot duce la afectiuni ale tractului digestiv si ale pielii. Tratamente cosmetice exagerate pentru acnee juvenila? Cure de slabire drastice la adolescente? Suprasolicitarea fizicului in cazul incepatorilor de la sala de sport? Fumat juvenil? Si lista continua...Numai dupa varsta de 20 de ani ne consolidam organismul, dar daca baza e gresita pot aparea noi si noi afectiuni. Cele mai grave sunt bolile cardiovasculare, care in mod normal apareau la persoanele trecute de 40 ani, dar sunt din ce in ce mai multe situatii in care si cei mai tinerii sufera de palpitatii cardiace, stres, insomnii, transpiratii nocturne. Stresul zilnic si supararile pe care, vrand nevrand le traim, ne afecteaza fara sa ne dam seama, si lovesc acolo unde exista un dezechilibru sau o pre afectiune. Tot o data cu inaintarea in varsta apare osteoporoza, artrita, afectiuni oftalmologice, incontinenta urinara, atacurile cerebrale. Ce sa facem? In primul rand sa avem mai multa grija de noi. Sa nu punem la suflet toate grijile cotidiene, sa mergem constant la analize medicale, sa mancam corect sau macar mai corect, sa includem legume si fructe si apa in alimentatie, sa nu fumam, sa nu bem…mult, sa facem sport sau macar saptamanal miscare, sa dormim cat trebuie si cand trebuie, sa vedem mai degraba partea plina a paharului si nu partea goala.

Bolile cronice la adulti pot fi prevenite incurajand un comportament sanatos in copilarie si adolescenta, o dieta corespunzatoare pe toata perioada vietii, evitarea pe cat posibil sau macar excesul de cafea, tutun si alcool, pastrarea sanatatii prin sport si miscare regulata si mai ales vizita la medic la cele mai mici suspiciuni de boala. Pentru cei care au zambit ironic citind ultima recomandare: cu cat intarziati sa mergeti la medic, cu atat afectiunea se agraveaza. Cu cat este depistata mai repede, cu atat poate fi tratata mai repede, dar mai ales mai ieftin. Exista medic de familie care, in caz de nevoie va da trimitere la specialist si bilet de analize medicale. Este adevarat ca sistemul medical romanesc este departe de a fi cel ideal, dar mai bine apelam la asta decat sa mai asteptam, "ca poate trece..."Sigur nu trece. Ce cauza mai poate fi pentru care sa nu mergeti la medic? Nu aveti timp...daca nu aveti acuma timp sa mergeti 20 de minute la consultatie si 10 minute la analize, sigur nu o sa aveti timp nici mai tarziu sa stati prin spitale...Nu aveti bani...nici pentru consultatie, nici pentru analize daca trebuie ceva platit, nici pentru medicamente, asa ca mai bine sa nu stiti ce aveti, ca sigur e scump...Exista unele consultatii medicale gratuite, macar discutati cu un medic despre ingrijorarile dumneavoastra (a se vedea in josul paginii), majoritatea afectiunilor pot fi depistate din analizele clasice decontate de CAS, cu conditia ca acestea sa fie facute regulat, si cu cat o afectiune este depistata in faza incipienta, cu atat se trateaza pe o perioada mai scurta, si poate chiar cu remedii naturiste care nu sunt scumpe.

Iata cateva terapii accesibile care dau rezultate bune in preventie, in afectiuni usoare sau stadii incipiente ale bolii:

Apiterapia foloseste produsele stupului in mod terapeutic, pentru tratarea unui spectru larg de afectiuni ale organismului. Mierea actioneaza asupra cresterii sanatoase a copiilor, hraneste muschiul cardiac si protejeaza ficatul. Polenul contine toate vitaminele grupului B, beta-caroten, vitaminele C, D si E. Pastura, ca si polenul, fortifica organismul si creste rezistenta naturala la infectii. Propolisul este un amestec de substante rasinoase naturale, ceara de albine si ceara vegetala, colectat de albine din mugurii, scoarta si ramurile unor arbori, pentru protejarea coloniei impotriva bolilor si inamicilor naturali; are proprietati antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene, cicatrizante si anestezice locale, fiind utilizat ca remediu de uz intern si extern. Laptisorul de matca este secretia albinelor tinere, destinata hranirii matcilor si pentru prima faza de crestere a puietului. Contine aminoacizi, proteine, lipide, o impresionanta concentratie de vitamine, minerale, acetilcolina (cu rol in transmiterea influxului nervos), substante cu actiune antibiotica, precursori hormonali si factori de crestere. Apilarnilul este un produs apicol compus din larvele de trantor si din continutul nutritiv aflat in celule din faguri; are in compozitie proteine, glucide si lipide, precursori hormonali de tip androgen si saruri minerale si vitamine.Veninul de albine este secretat de albinelor lucratoare si matci; lucratoarele il utilizeaza pentru apararea stupului impotriva intrusilor, iar matcile pentru a-si ucide rivalele; este utilizat in afectiuni reumatismale, nevralgii, scleroza multipla, dar si ca stimulent al sistemului imunitar. Ceara de albine este utilizata pentru realizarea produselor terapeutice si cosmetice.

Argiloterapia utilizeaza proprietatile terapeutice ale diferitelor tipuri de argila pentru vindecarea unor boli. Argila alba contine mult magneziu, fier si calciu, permite folosirea caolinului in cazurile de extenuare si de demineralizare a organismului, in anemie sau in afectiunile de natura oncologica. Argila verde, datorita continutului ridicat de siliciu, este folosita in tratarea bolilor care apar o data cu inaintarea in vârsta, ateroscleroza si tuberculoza. Argila rosie este de mare ajutor in bolile articulatiilor. O valoare cu totul deosebita o are argila untoasa de culoare albastra, deoarece are acelasi camp de vibratii ca si celulele sanatoase si ca este capabila sa echilibreze biocampul slabit al omului. In tara noastra s-au descoperit zacaminte de argila albastra untoasa in zona muntilor Calimani cu pH-ul 7,5 si in comuna Raciu cu un pH de 9,5. Argila are calitati terapeutice, o unda statica cu o lungime de 8 metri, care coincide cu undele celulelor sanatoase din organismul uman. Aceasta argila distruge celulele bolnave, care au o alta lungime de unda. Fie ca e folosita intern, fie ca doar ia contact exterior cu organismul, argila albastra se localizeaza in final spre locul afectat, absoarbe ceea ce este nociv, apoi expulzeaza, de regula pe calea tubului digestiv. Argila albastra untoasa pura, ce s-a dovedit a fi una din cele mai cautate argile de pe glob, se recomanda cu precadere in tratamente anti-imbatranire, in afectiuni ale prostatei, afectiuni cancerigene, pentru eliminarea mercurului din sange, in infertilitate si alopecie.

Fitoterapia este ramura terapiei care se ocupa cu mijloacele de prevenire si vindecare a bolilor prin remedii vegetale.Tratamentul fito-terapeutic utilizeaza combinatii de plante medicinale sub forma de pulberi vegetale, macerate la rece, extracte hidro-alcoolice, siropuri, lotiuni, unguente naturale pentru a restabilii echilibrul si pentru a inlatura cauzele care au generat o afectiune: alergii, astm bronsic, reumatism, boli de piele, nevroze, insomnie, stress, hipercolesterolemia, ulcer gastro-duodenal, dischinezia biliara, enterocolita, colon iritabil.

Speleoterapia, sau haloterapia, sau microclimatoterapia, subteranoterapia sau salinoterapia inseamna cresterea rezistentei generale a organismului prin terapia cu sare. Are rezultate extraordinare in boli respiratorii: astm bronsic, bronsita si alergii. De obicei se recomanda cure de 2 saptamani in care bolnavul inhaleaza aerului din pesteri si mine de sare. Mai nou sunt saline artificiale iar pentru cei care doresc tratament acasa, exista pe piata produse cu continut ridicat de sare extrasa din complexe hidrosalifere. Informatii despre actiunea a doua dintre acestea gasiti si la noi pe site: Salinfitosept si aparatele Salin, aparate de fabricatie romaneasca, medaliate cu aur si argint la expozitii internationale.

Dietoterapia ne ajuta sa mancam sanatos in primul rand. De multe ori ne intrebam ce sa mananc, cat sa mananc sa nu ma ingras, ce sa iau sa slabesc. Nu este nici moft nici fita sa mergem la nutritionist si sa ni se faca un meniu personalizat. Romania e plina de copii obezi, de oameni bolnavi si grasi care nu respecta decat prea tarziu meniul indicat de medic, de mamici tinere care se simt complexate pentru ca nu slabesc dupa sarcina. Si mai ales sa nu uitam importanta dietei corespunzatoare in urmatoarele patologii: deficit de crestere, tulburari alimentare, malnutritie si lipsa poftei de mancare, diabet zaharat, boli de rinichi, nivel ridicat de colesterol si trigliceride, boli cardiovasculare si hipertensiune arteriala, afectiuni ale stomacului, ale vezicii biliare sau afectiuni ale ficatului, sindromul colonului iritabil, menopauza, osteoporoza. Nutritionistul este cel care aplica corect principiile dietoterapiei si realizeaza meniuri individualizate pentru pacienti, fie ei copii, adulti, gravide, varstnici sau sportivi.

Prin terapia Bowen organismul nostru se intoarce la “setarile initiale”. Se adreseaza organismului la toate nivelele: fizic, chimic, mental si emotional, obtinandu-se rezultate deosebite in echilibrarea sistemului nervos: stres, depresii, a sistemului endocrin, a sistemului imunitar si rezultate exceptionale in sistemul osos: dureri de coloana, hernie de disc, fracturi, osteopozora si in afectiuni neurologice, probleme renale sau probleme digestive. Orice dezechilibru sau dizarmonie care exista in organism poate fi remediata prin reactivarea “matricei” originare.

Terapia prin biorezonanta elibereaza organismul de blocaje energetice produse de factorii patogeni, si conform unor cercetari din Europa si Rusia, folosirea metodelor biorezonante au efecte pozitive intre 75 – 85% din cazurile de boli: cardio-vasculare, bronho-pulmonare, boli cronice degenerative, tulburari endocrine, sindromuri dureroase, probleme legate de rinichi si vezica urinara, boli dermatologice, alergii, afectarea sistemului imunitar, oboseala cronica si stress. Tehnica de diagnostic si tratament in camp energetic prin biorezonanta este bazata pe detectarea si citirea oscilatiilor electromagnetice ultrafine produse de fiecare molecula, celula, organ, glanda sau sistem al organismului si face parte din categoria tratamentelor de medicina complementara.

Reflexoterapia este o tehnica de tratament care consta in masarea talpilor, palmelor sau capului. Reflexologia plantara se bazeaza pe existenta la nivelul picioarelor a unor zone corespunzatoare tuturor organelor corpului, iar prin masarea lor corecta, organismul este ajutat sa elimine toxinele, imbunatateste circulatia sanguina si dispar dezechilibrele.