Despre soia. Produse din soia

Soia (Glycine max L.) este o planta ale carui boabe contin aproximativ 40% proteine, 35% carbohidrati si pana la 20% ulei, fiind, alaturi de susan, una dintre cele mai importante plante oleaginoase.

Soia este considerat unul din alimentele care ofera surse complete de proteine, continand toti amino-acizii esentiali organismului. Poate fi consumata de vegetarieni sau de cei care doresc o alternativa la carne. Ca si orice alt produs, soia poate prezenta reactii alergice, de regula persoanelor care prezinta deja reactii adverse si la alte produse alimentare. Soia poate fi fiarta, prajita sau coapta. Boabele de soia, similare cu boabele de fasole, pot fi folosite in prepararea supelor, tocanitei sau a pateurilor.

Unele studii medicale asociaza consumul produselor din soia cu:
  • reducerea riscului cancerului de prostata, al cancerului mamar si de colon.
  • stimularea activitatii cerebrale, imbunatatirea functiei cognitive si a memoriei.
  • reducerea colesterolului
  • prevenirea afectiunilor cardiace si a diabetului
  • sanatatea pielii, reducerea ridurilor, pastrarea stralucirii naturale a pielii
Produse alimentare realizate din soia:
  • Bautura vegetala din soia, cunoscuta consumatorilor sub denumirea improprie de lapte de soia
  • Margarina, inghetata, iaurt, branza, tofu
  • Hamburgeri vegetarieni din soia
  • Boabe de soia
  • Fulgi de soia
  • Sos de soia
  • Pasta de soia
  • Faina de soia
  • Ulei vegetal din soia, pretabil pentru gatit si prajit, cu un continut extrem de ridicat de Omega 3 si Omega 6. Aplicat pe piele, uleiul de soia tine la distanta tantarii si alte insecte.
La ce trebuie sa fim atenti cand se cumpara produse din soia?
  • la termenul de valabilitate, bineinteles
  • sa fie realizate din ingrediente nemodificate genetic, naturale sau bio

Retetele noastre cu soia sunt in sectiunea Culinaria: retete sanatoase, pe grupul public culinar Stiu Retete Sanatoase si pe pagina noastra de facebook Stiu Retete Sanatoase.

Multumim pentru foto si informatiile oferite: Wikipedia