Despre siropul de artar

Acest delicious sirop este obtinut din seva arborelui de artar (Acer saccharum). Din toate tipurile de artar cunoscute, 3 sunt utilizate cu precadere pentru realizarea siropului de artar de calitate: artarul de zahar, artarul negru si artarul rosu.

Preparare sirop de artar: Pentru a se proteja in perioada rece a iernii, artarii produc seva. Primavara trunchiurile lor sunt gaurite, cu grija evident, seva este colectata, apoi fiarta pentru a se elimina apa, rezultand siropul concentrat de artar. Din 40 litri de seva rezulta 1 litru de sirop de artar.

Tara care produce cel mai mult sirop de artar este Canada si apoi SUA, fiind si tarile care au cel mai greu cuvant de spus in ceea ce priveste industria siropului de artar, o industrie care se traduce in peste 35 de milioane de litri de sirop produs anual. Cel mai bun sirop de artar este considerat cel produs din arborii acestor 2 tari.


In Canada siropul de artar este clasificat in 3 categorii, in functie de culorile, dar mai ales de gustul produsului:
  • Clasa 1.Culoare foarte deschisa, deschisa si mediu, gust tipic de artar, fara alte arome
  • Clasa 2.Culoare maro-chihlimbar, gust tipic pentru aceasta culoare, fara alte arome
  • Clasa 3.Culoare inchisa, si un gust pronuntat de caramel
Producatorii din Quebec si Ontario utilizeaza doar doua clase, 1 si 2, in functie de culoarea si claritatea siropului rezultat, si de gustul de caramel care se regaseste doar in ultima. De regula intr-un an, fiecare producator va avea sirop de artar din fiecare clasa de culoare.

SUA
imparte siropul de artar in 2 clase majore, in functie de claritatea si transluciditatea produsului: clasa A, impartita si ea in Maro deschis, Maro si Maro inchis si clasa B. Daca gasiti sirop notat cu AA e de bine, e notat dupa regulile din Vermont.
  • Clasa A Maro deschis, sau Light Amber, are o transluciditate de 75%
  • Clasa A Maro, sau Medium Amber, are o transluciditate de 60-75%
  • Clasa A Maro inchis, sau Dark Amber, are o transluciditate de 44-60%
  • Orice produs cu o transluciditate sub 44% intra in clasa B
Producatorii canadieni au detaliat 91 de arome unice care se poate regasi in siropul de artar, impartite in 13 categorii importante, arome care sunt evaluate dupa procedure similare cu cele de la degustarea vinurilor. Exista sirop de artar cu gust de vanilie, de lapte, de fructe, de flori, gust picant, gust de cereale…

Ingredientul de baza din siropul de artar este seva de artar. Seamana la aspect si consistenta cu mierea de albine. Ambele sunt indulcitoare naturale lichide. Contine mai putine minerale si vitamine decat mierea, dar calciul de exemplu il are in concentratie de 15 ori mai mare. Alte minerale esentiale continute de siropul de artat sunt potasiu, magneziu, fosfor, mangan, fier. Pentru cei care au diete alimentare cu restrictie de sare, aflati ca siropul de artar contine cu 90% mai putin sodiu decat mierea de albine. Ca si numar de calorii este similar cu zaharul, doar ca e 100% natural.

In urma studiilor medicale s-a aratat ca siropul de artar contine 34 de componente naturale, dintre care 5 sunt unice in natura, si ca este benefic in diabetul de tip 2, cel non-insulino-dependent.

Beneficiile siropului de artar:
  • este antioxidant, datorita componentelor naturale anti inflamatoare si antioxidante continute, ajuta in preventia bolilor cornice si inflamatorii: diabet, cancer, osteopozoza, boala Alzheimer
  • ajuta digestia
  • protejeaza inima
  • intareste sistemul imunitar
  • ajuta in recuperarea musculara, manganul repara muschii si reface celulele afectate
  • adjuvant in sanatatea oaselor
  • normalizeaza nivelul zaharului in sange
  • adjuvant in sanatatea sistemului reproducator, datorita zincului din continut
Modalitate de consum a siropului de artar: ...cu masura. Este delicious, este benefic pentru sanatate, dar consumat in limite rezonabile.
  • De regula siropul de artar de culoare mai inchisa se utilizeaza la gatit sau la copt, pentru un plus de aroma unica in vafe, madlene, blaturi de tort, mancare orientala.
  • Siropul de artar de calitate superioara, cu transluciditate mare si aroma de artar este folosit ca indulcitor in ceai, cafea, lapte, cerale la micul dejun, salata de fructe, topping de inghetata, topping la clatite
 
Retetele noastre cu sirop de artar sunt in sectiunea Culinaria: retete sanatoase, pe grupul public culinar Stiu Retete Sanatoase si pe pagina de facebook Stiu Retete Sanatoase.