Despre sanatatea ochilor

In mod normal ochii trebuie sa fie limpezi, cu o cornee curata, fara vase se sange vizibile si cu pleoape odihnite. Sanatatea si aspectul ochilor este influentata de praf, vant, lumina, oboseala, factori de stres, fum de tigara, plans, alimentatie necorespunzatoare, nopti nedormite, oboseala datorata privitului la televizor sau monitorul calculatorului.

Vizita la oftalmolog nu trebuie neglijata de cei care nu au probleme de vedere, deoarece cateva indicii despre starea generala de sanatate sunt interpretabile prin sanatatea ochilor. De exemplu observarea de catre un oftalmolog a vaselor de sange sparte pe albul ochilor ne poate ajuta sa descoperim in faza incipienta a nivelului ridicat de zahar din sange, alergii la polen, praf sau par de animale.

Daca stati foarte mult la calculator, este bine sa purtati lentile de protectie. Plus sa faceti pauze si sa clipiti mai des, pentru a forma lacrimi si implicit pentru a curata ochii. Acest aspect este valabil si pentru privitul la televizor. Ochii sunt suprasolicitati si daca conduceti masina foarte mult, sau prin natura muncii zilnice: frizerie, croitorie. Puteti face zilnic unele exercitii “de gimnastica” pentru relaxare si sa folositi produse revigorante.

Ce ajuta ochii obositi:
  • comprese cu felii de castravete proaspat pe ochi
  • spalarea fetei si a ochilor cu apa rece
  • gimnastica oculara: din pozitia fixa privim in sus, apoi revenim cu privirea in pozitia initiala; rotim lent privirea in dreapta, apoi repetam spre stanga; inchidem ploapele cateva secunde
  • ochelarii de soare sunt recomandati si vara, pe soare puternic, si iarna, atunci cand in jurul nostru este foarte multa zapada
Alimente adjuvante pentru sanatatea ochilor:
  • morcovii si dovleacul, datorita continutului de vitamina A
  • citrice si coacazele negre, datorita continutului de vitamina C
  • uleiurile presate la rece de in, mac si germeni de grau, datorita continutului de vitamina E
  • legume verzi: spanac, varza, broccoli
  • pestele gras, datorita continutului de acizi grasi omega 3