Despre bautura din soia


Laptele vegetal produs din soia, sau bautura vegetala de soia, are aproape acelasi continut de proteina ca si laptele de vaca, aproximativ 3.5%. China este tara care inregistreaza cea mai veche productie de lapte de soia, datand din anii 25 era noastra. Este o bautura populara in Malaezia si tarile din sud estul Asiei, fiind, in unele cazuri imbunatatita cu sirop de zahar brun sau miere, sau sare, in functie de preferinte. Exista si forme de lapte de soia cu vanilie sau ciocolata, iar unele variante de produs sunt utilizate ca substitut pentru lapte la cafea.

Laptele de soia are aproape aceiasi cantitate de proteina ca si cel de vaca, dar contine o cantitate mai mica de calciu, provenita din pulpa boabelor de soia, calciu care nu se asimileaza in organismul uman, decat daca produsul prezinta imbogatire cu calciu. In schimb, comparativ cu laptele de vaca, cel din soia contine putine grasimi saturate si nu contine colesterol si nici lactoza, putand fi consumat de persoanele care prezinta intoleranta la lactoza. Conform recomandarilor medicului pediatru, laptele sau bautura din soia poate fi o alternativa pentru hrana copiilor care nu tolereaza laptele de vaca.

La ce trebuie sa fim atenti cand se achizitioneaza lapte de soia?
  • termenul de valabilitate bineinteles
  • ideal este ca produsul sa fie realizat din ingrediente ecologice, certificate bio, pentru ca atunci aveti garantia ca soia din care este obtinut nu este modificata genetic

Retetele noastre cu bautura din soia sunt in sectiunea Culinaria: retete sanatoase, pe grupul public culinar Stiu Retete Sanatoase si pe pagina noastra de facebook Stiu Retete Sanatoase.