Despre ardeii iuti uscati si macinati

Ardeii iuti se conserva foarte bine prin uscare sau prin macinare. Ulterior se pot utiliza in retete culinare ca si: sosuri pentru paste, papricas, curry dar si la tocanite sau supe. Ceea ce face diferenta in fiecare reteta este in primul rand tipul de ardei iuti folositi si bineinteles cantitatea acestora. Aviz pentru amatorii de chili:
  • iuteala unui ardei iute se masoara in grade Scoville (SHU), care pornesc de la 0 (apa plata) si ajung pana la 16.000.000 grade (capsaicina pura, substanta responsabila de senzatia de arsura data de ardeiul iute). Pentru a scapa de senzatia de arsura provocata de ardeiul iute: se consuma lapte, iaurt, kefir, vin, bauturi spirtoase.
Cele mai cunoscute soiuri de chili sunt:
  • Pepperoncini , a caror iuteala este clasata intre 100 si 500 SHU
  • Jalapeno, cu o iuteala intre 2.500 si 5.000 SHU
  • soiul Chipotle, sau Jalapeno uscati si afumati, care pot ajunge pana la 10.000 de SHU
  • Bishop`s Crown, cu o iuteala de aproximativ 20.000 SHU
  • soiul Cayenne si Tabasco, clasati intre 30.000 si 50.000 SHU
  • Scotch Bonnet, cu o iuteala de pana la 250.000 SHU
  • soiul Habanero ce poate atinge 350.000 SHU
  • un soi de ardei foarte iute este Naga Viper, a carui scor ajunge la 1.000.000 SHU
  • foarte apreciat este soiul Trinidad Moruga Scorpion, cu peste 2.000.000 SHU
Stiati ca...
  • ardeii iuti sunt o buna sursa de vitamina C, vitamina B, potasiu, magneziu si fier
  • 100 g de chili proaspeti contin aproape 2 g de proteine, 8 grame de carbohidrati si 0.4 grasime
Sursa partiala info: Wikipedia