Putem manca sanatos in fiecare zi

Avand atatea optiuni de cumparare, mancarea sanatoasa ramane cea mai simpla alegere.

Atunci cand alegem alimentele pe care le vom consuma:
  • selectam alimentele integrale: paine, paste, orez sau cereale integrale in locul echivalentilor albi, sau alimente crude neprocesate
  • ori de cate ori este posibil gatim acasa
  • folosim ingrediente de cea mai buna calitate, in defavoarea celor gata preparate
  • citim cu atentie etichetele produselor si, daca predomina cuvinte neintelese, lasati-le deoparte: sunt E-uri si conservanti
  • consumam zilnic suficiente fructe si legume, la gustare
  • consumam apa de la robinet sau plata, nu suc de fructe sau a bauturilor carbogazoase
  • consumam lapte semi-degresat, iaurt si branza cu un continut scazut de grasimi
  • evitam aportul crescut de carne rosie, carnuri procesate si mezeluri
  • alegem surse sanatoase de proteine atat de origine animala: carnea alba slaba: pui, curcan, de peste, cat si de origine vegetala: soia, fasole, mazare, linte, alune si nuci
Atunci cand preparam alimentele:
  • preparam alimentele la gratar, prin fierbere sau la aburi, nu prin prajire
  • utilizam cat de putin unt, ulei sau alte grasimi la gatit, sau, daca acest lucru nu este posibil, utilizam mai degraba uleiuri presate la rece
  • evitam sosurile ingrosate cu faina