Putem manca sanatos in fiecare zi
Avand atatea optiuni de cumparare, mancarea sanatoasa ramane cea mai simpla alegere.
Atunci cand alegem alimentele pe care le vom consuma:
- selectam alimentele integrale: paine, paste, orez sau cereale integrale in locul echivalentilor albi, sau alimente crude neprocesate
- ori de cate ori este posibil gatim acasa
- folosim ingrediente de cea mai buna calitate, in defavoarea celor gata preparate
- citim cu atentie etichetele produselor si, daca predomina cuvinte neintelese, lasati-le deoparte: sunt E-uri si conservanti
- consumam zilnic suficiente fructe si legume, la gustare
- consumam apa de la robinet sau plata, nu suc de fructe sau a bauturilor carbogazoase
- consumam lapte semi-degresat, iaurt si branza cu un continut scazut de grasimi
- evitam aportul crescut de carne rosie, carnuri procesate si mezeluri
- alegem surse sanatoase de proteine atat de origine animala: carnea alba slaba: pui, curcan, de peste, cat si de origine vegetala: soia, fasole, mazare, linte, alune si nuci
Atunci cand preparam alimentele:
- preparam alimentele la gratar, prin fierbere sau la aburi, nu prin prajire
- utilizam cat de putin unt, ulei sau alte grasimi la gatit, sau, daca acest lucru nu este posibil, utilizam mai degraba uleiuri presate la rece
- evitam sosurile ingrosate cu faina