Care ulei presat la rece se poate folosi la prajit

ulei floarea soarelui presat la rece
Uleiuri presate la rece pentru gatit si prajit: cel mai recomandat este uleiul de floarea soarelui, dar se poate gati si cu
  • ulei de susan, de soia sau mac
Uleiuri sanatoase pentru salate de legume: NU se prajesc
  • ulei de in, de nuca, de dovleac sau din germeni de grau


Uleiurile presate la rece conserva maximul de vitamine si substante active continute in semintele din care se extrag. Nu contin chimicale si de aceea, comparativ cu uleiurile “obisnuite”, au un pret mai ridicat si un termen de valabilitate mai scurt.   
 
Majoritatea uleiurilor presate la rece sunt utilizate in stare cruda: la asezonarea salatelor de legume, a supelor sau mancarurilor de paste si peste, dar tot mai multi prefera sa si gateasca sau sa prajeasca alimentele in uleiuri naturale presate la rece.
  • pentru asimilarea vitaminelor alimentele trebuie consumate crude, sau foarte putin preparate termic, iar prajeala nu este recomandata intr-o alimentatie sanatoasa. Totusi gatitul si prajitul in ulei ramane o constanta in bucataria romaneasca
  • daca alegeti sa prajiti in ulei presat la rece, natural 100%, cel mai recomandat este uleiul de floarea soarelui: este un ulei sanatos, pur, fara chimicale, si cu un pret aproape similar cu uleiul rafinat “obisnuit”, in jur de 10 lei/litru.

Pentru prajit, dintre toate uleiurile presate la rece, cel mai recomandat este uleiul de floarea soarelui.
  • pret similar cu uleiul de floarea soarelui rafinat
  • calitate mai buna
Prin aducerea uleiului la temperaturi mari, vitaminele continute in uleiul de susan, uleiul de soia sau cel de mac se distrug. Pot fi utilizate in procesele de prajire si de regula se folosesc in retete simple care necesita foarte putin ulei.
  • au un pret mai mare decat uleiul presat la rece din floarea soarelui 
  • calitativ la fel, deoarece vitaminele continute se pierd prin procesul de prajire
Uleiuri naturale presate la rece utilizate la gatit si la prajit se pot folosi si la asezonarea salatelor de legume, in stare cruda pastrand toate vitaminele din semintele de floarea soarelui, susan, soia si mac. Exista si uleiuri presate la rece care nu se prajesc: ulei din in, nuca, dovleac sau din germeni de grau. Acestea se utilizeaza in stare cruda, la salate de legume, asezonarea pastelor sau pregatirea dressing-ului.


Multumim pentru imagini si informatii referitoare la ulei de floarea soarelui firmei Denoct Prod, producatoarea uleiului de floarea soarelui presat la rece marca Denoct.