Beneficiile boabelor de mustar


Boabele sau semintele de mustar sunt condimente apreciate atat in bucataria romaneasca cat si internationala. Sunt micute, colorate, dulci sau iuti si utilizate in alimentatie dar si in scop terapeutic de mii de ani.
  • Stiati ca: cea mai mare tara producatoare de seminte de mustar este Canada. In anul 2013 aproape 155 de mii de tone de seminte de mustar, adica 27% din productia mondiala, a provenit din Canada.
Boabele de mustar sunt recomandate si in alimentatia sportivilor, deoarece contin aproape la fel de multa proteina ca si pieptul de pui si sunt o sursa importanta de omega 3, mangan si fosfor.

Exista pana la 40 de specii diferite de mustar, dar numai 3 tipuri de seminte importante:
  • mustar negru
  • mustar alb
  • mustar maro
Indiferent de culoarea acestora, este recomandat sa le includem in alimentatie, deoarece au un continut bogat de seleniu si magneziu. Acestea contribuie la normalizarea tensiunii arteriale, diminueaza intensitatea migrenelor, ajuta la un somn odihnitor si la buna functionare a sistemului cardiovascular.
  • Stiati ca: planta de mustar este inrudita cu broccoli, varza de Brussel si varza?
  • Stiati ca: mustarul este un aliment recomandat in curele de slabire. Comparativ cu sosurile sau maionezele are mult mai putine calorii, un gust minunat si da o senzatie mai mare de satietate. Pentru arderea grasimilor se recomanda boabele de mustar si/ sau mustarul cu boabe negre. 
  • Stiati ca: boabele de mustar contin triptofan, unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali organismului, important in productia "hormonului fericirii"

Cum se utilizeaza si consuma boabele de mustar
  • ca si pasta de mustar
  • recomandare culinara: mustar cu boabe intregi
  • la marinarea carnii
  • la condimentarea muraturilor
  • in prepararea sosurilor si tocanitelor, ca si condiment putin iute
  • ca atare in salate, in prealabil inmuiate in apa



Sursa info: Wikipedia